top of page

HISTORIA

Vihreä Keidas ry on tehnyt vuosikymmeniä yhteiskristillisiin arvoihin pohjautuvaa päihdetyötä Helsingissä, sillä yhdistys aloitti toimintansa marraskuun 2. päivä vuonna 1966. Yhdistyksen perustajina olivat ensimmäisenä puheenjohtajana toiminut Ella Grönroos sekä ensimmäisenä varapuheenjohtaja toiminut vuorineuvoksetar Anna Herlin. Yhdistyksen perustamista edelsivät vuonna 1963 aloitetut Ella Grönroosin kotona pidetyt tilaisuudet. Grönroos sai vaikutteita ja innostusta toimintaansa mm. Yhdysvalloista osallistumalla vuonna 1962 Kristillisen vastuun konferenssiin sekä tutustumalla Washingtonissa kristilliseen nuorisokahvilatoimintaan.

Vihreä Keidas ry on Suomen vanhimpia huumeiden väärinkäyttöä ehkäisevistä järjestöistä. Alkuaikoina Ella Grönroos piti esitelmiä eri puolella Suomea ja myös Ruotsissa, sekä yhdistys järjesti myös suosittuja puhetilaisuuksia, joissa oli puhujina myös ulkomaalaisia alan asiantuntijoita. Yhdistyksen säännöissä määriteltiin päätehtäviksi nuorison keskuudessa tapahtuva sielunhoitotyö sekä siltojen rakentaminen kotien, koulujen ja nuorison välille. Yhdistys järjestikin esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia sekä illanviettoja nuorisolle ja piti suosittuja teetupia Helsingin keskustassa sekä piti yhteyksiä yllä narkomaanien koteihin, vankiloihin ja työlaitoksiin. Toimintaan 1960-luvulla alunperin vapaaehtoiseksi tullut erikoissairaanhoitaja Anna-Liisa Heikura toimi Rauni Kaukisen kanssa kymmeniä vuosia yhdistyksen johtotehtävissä. Vuonna 1983 yhdistys hankki Jenny ja Antti Wihurin Rahaston antaman lahjoituksen turvin Sörnäisistä toimitilat, joissa toimi aluksi vaikeuksissa olevien nuorten vastaanottokeskus.

Yhdistyksen toiminnan vakauttamiseksi ja varmistamiseksi perustettiin säätiö, jonka perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja oli vuorineuvos Heikki Herlin. Vuonna 1973 kuollut Ella Grönroos testamenttasi asuntonsa peruspääomaksi yhdistyksen perustamalle Vihreä Keidas -säätiölle.

Historiikki
Vihreä Keidas ry:n 50-vuotisesta toiminnasta on kirjoitettu historiikki, jonka kokosi Tapani Ruokanen. Kirjan nimi on "Kun huumeet tulivat Helsinkiin".  Kirjaa on voi ostaa Keitaan aukioloaikoina hintaan 10 €.

historia.jpeg
bottom of page