Vihreä Keidas ry 52 vuotta kristillistä päihdetyötä Helsingissä.

Vihreä Keidas ry on kristillistä päihdetyötä tekevä kansalaisjärjestö, joka toimii Helsingin Vallilassa. Se aloitti toimintansa marraskuun 2. päivä vuonna 1966 ja täytti vuonna 2016 50 vuotta.

Yhdistyksen perustajina olivat Ella Grönroos, joka toimi ensimmäisenä puheenjohtajana, sekä vuorineuvoksetar Anna Herlin, joka toimi ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Yhdistyksen perustamista edelsivät vuonna 1963 aloitetut, sen perustajan sisustustaiteilija Ella Grönroosin kotona pidetyt hengelliset tilaisuudet. Grönroos sai vaikutteita ja innostusta toimintaansa mm. Yhdysvalloista osallistumalla vuonna 1962 Kristillisen vastuun konferenssiin sekä tutustumalla Washingtonissa kristilliseen nuorisokahvilatoimintaan. Niinpä Vihreä Keidas ry on Suomen vanhimpia huumeiden väärinkäyttöä ehkäisevistä järjestöistä. Ella Grönroos piti esitelmiä Keitaan toiminnassa eri puolella Suomea ja myös Ruotsissa. Yhdistys järjesti alkuaikoina myös suosittuja puhetilaisuuksia, joissa oli puhujina myös ulkomaalaisia alan asiantuntijoita.

Yhdistyksen säännöissä määriteltiin päätehtäviksi nuorison keskuudessa tapahtuva sielunhoitotyö sekä siltojen rakentaminen kotien, koulujen ja nuorison välille. Alusta saakka yhdistyksen arvoperustana on ollut yhteiskristillisyys. Päämääriensä toteuttamiseksi yhdistys järjesti esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia sekä illanviettoja nuorisolle ja piti suosittuja teetupia Helsingin keskustassa, mm. Colombian ja Primulan kahviloissa. Maksuttoman tarjoilun lisäksi nuorisoiltojen ohjelmassa oli hengellistä puhe- ja musiikkiohjelmaa sekä keskustelua. Yhdistys järjesti myös retkiä nuorille. Yhdistyksen toimijat pitivät yhteyksiä narkomaanien koteihin, vankiloihin ja työlaitoksiin.

Ella Grönroos kuoli vuonna 1973. Hän testamenttasi asuntonsa peruspääomaksi yhdistyksen perustamalle Vihreä Keidas -säätiölle, joka omistaa yhdistyksen entiset toimitilat osoitteessa Vilhonvuorenkatu 7-9. Nykyään yhdistys toimii Sininauhasäätiöltä vuokraamissaan tiloissa Mäkelänkatu 50, Helsingin Vallilassa.

Keitaan toimintaan osallistui jo 1960 -luvulla satoja vapaaehtoisia työntekijöitä. Yksi heistä oli erikoissairaanhoitaja Anna-Liisa Heikura, joka yhdessä ystävänsä Rauni Kaukisen kanssa toimi kymmeniä vuosia yhdistyksen johtotehtävissä. Vihreä Keidas toimi 1970 -luvulla Helsingin keskustassa useissa toimipisteissä, mutta se sai vuonna 1980 omat toimitilat teetupaa varten Eerikinkatu 14:sta, jossa se toimi vuoteen 1983 saakka, jolloin Jenny ja Antti Wihurin Rahaston antaman lahjoituksen turvin yhdistys hankki toimitilat Sörnäisistä. Siellä toimi aluksi nuorten vastaanottokeskus, jossa oli majoitettuna alle kymmenen vaikeuksissa olevaa nuorta miestä.

Yhdistyksen toiminnan vakauttamiseksi ja varmistamiseksi perustettiin säätiö. Vihreä Keidas -säätiön perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja oli vuorineuvos Heikki Herlin.


Historiikki

Vihreä Keidas ry:n 50-vuotisesta toiminnasta on kirjoitettu historiikki, jonka kokosi Tapani Ruokanen. 
Kirjan nimi on "Kun huumeet tulivat Helsinkiin". 

Kirjaa on voi ostaa Keitaan aukioloaikoina hintaan 10 €.

e
Lei